Nieuws

Succesvolle inspiratiedag "Samen op weg naar vrijheid"

Samen met Vilans organiseerde Sint Annaklooster op 10 november jl. een inspirerende dag 'Samen op weg naar Vrijheid'. Het betrof een interessante dag, zowel voor onze cliënten als voor onze medewerkers. Op het einde van de dag was iedereen op 3 manieren met het onderwerp vrijheid aan de slag geweest; middels een escaperoom, gesprek met cliënten en een pubquiz.
Winnaar van de pubquiz was het team van Logeerhuis en Hospice In Via. Zij ontvingen een schilderij met de tekst: 'als je los laat heb je twee handen vrij', uitgereikt door de Anita Schavemaker, bestuurder Sint Annaklooster.
 

Escaperoom
Om zelf te ervaren wat het betekent om in je vrijheid beperkt te zijn zaten 3 medewerkers als cliënt in rolstoelen met de handen vastgebonden. Ze moesten naar toilet en wilden graag uit hun stoel. Hun collega's moesten zo snel mogelijk de oplossing vinden om ze te bevrijden.
Soms waren er wat tips nodig, maar de meeste groepjes stonden binnen een half uur weer buiten.
Zo ervaar je zelf wat het betekent om 'niet vrij' te zijn. Na afloop vond er een discussie plaats aan de tafel om ervaringen te delen en werd de vertaalslag gemaakt naar de dagelijkse praktijk.

In gesprek met cliënten
Anita Schavemaker, bestuurder van Sint Annaklooster, vertegenwoordigers vanuit de cliëntenraad, cliënten, medewerkers van Sint Annaklooster, Valkenhof en Eekenrhode en teamhoofd Marleen Montanus voerden een indrukwekkend gesprek over wat vrijheid voor hen betekend en hoe zij voor cliënten een lichtpuntje proberen te zijn om hun vrijheid zo lang mogelijk te realiseren.

Pubquiz
'Vrij zijn' van Marco Borsato en 'I want to break free' van Queen, afgewisseld met moeilijke en makkelijke quizvragen, zoals vragen over de Wet zorg en dwang, toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en lastige vragen over psychofarmaca maakten onderdeel uit van de pubquiz.
Uiteindelijk was het team van In Via de winnaar, zij kregen een schilderij met de tekst: 'als je los laat heb je twee handen vrij'.