Skip to main content

logo

Bel ons

Mail ons

Nieuws

Beeldende begeleiding voor hospicegasten Valkenhaeghe

Deze maand zijn we op Valkenhaeghe gestart met een proef met beeldende begeleiding voor hospicegasten. Beeldende begeleiding helpt om gevoelens, gedachten, vragen en herinneringen letterlijk ‘vorm’ te geven door middel van schilderen, symbolen, herinneringsdoosjes, foto’s of het schrijven van een brief of gedicht.

Zingeving en unieke uitingen
Beeldend begeleider Bente Schonkeren over haar begeleiding: “Beeldende begeleiding luistert en kijkt waar iemand zingeving ervaart”. De magie van deze begeleiding zit ‘m in de beeldende vertaling. Vanuit de gast ontstaat een unieke uiting, die soms zoveel makkelijker en veelzeggender kan zijn dan verbaal contact. In de afronding van het leven kan er op deze manier ruimte voor verbinding en innerlijk welzijn ontstaan. Dit kan het loslaten van het leven verzachten. En tegelijkertijd kan het helpend zijn in het rouwproces van dierbaren.”

“De mevrouw op de foto wist meteen wat ze wilde schilderen: een open ruimte met bloemen, gras, grond, zon en een lekker briesje. Geconcentreerd aan het werk won ze aan vertrouwen en genoot ze van haar autonomie. Zíj́ bepaalt op het doek! Het plezier en de warmte die ze erin terugvond gaf haar de moed om het schilderen door te blijven zetten. Zo ontdekte mevrouw een eigen vorm van zingeving!”

Pilot
Als de pilot na drie maanden een succes blijkt, wordt er gekeken of de beeldende ondersteuning ook ingezet kan worden op andere locaties. Meer informatie over beeldende begeleiding vind je op Levensmonumenten (benteschonkeren.nl).

bb 3


Over dit artikel
  • Geplaatst op:
    02 maart 2022
  • Aangepast op:
    02 maart 2022
  • Categorie:
    Overig nieuws

Laatste nieuws