Skip to main content

Collega's aan het woord

"Om in de zorg te kunnen werken moet je graag voor iemand willen zorgen"

Als ogen de venters van de ziel zijn, dan zit het met de ziel van Esther van Thiel (27) wel goed. Esther is wijkverpleegkundige in Stratum in dienst van het Sint Annaklooster. Open blik, vriendelijke uitstraling, innemende persoonlijkheid en enthousiaste aanpakker. Gewoon iemand die je graag om je heen hebt in je eigen huis. Esther: "Het kan zijn dat ik veel praat maar ik vind het gewoon leuk om over mijn werk te vertellen. Ik heb echt een geweldige baan. Als ik vakantie heb gehad, ben ik blij om cliënten en collega's weer te zien."

Esther, woonachtig in Sint-Oedenrode, werkt inmiddels zes jaar bij het Sint Annaklooster in één van de acht teams voor thuiszorg. Ze volgde de opleiding hbo-verpleegkunde. Naast wijkverpleegkundige is ze Zorgtrajectbeleider bij Zorgketen Dementie Eindhoven en Omstreken.

Raad en daad
Esther: "In die rol ben ik de vaste contactpersoon voor mensen met dementie, hun familie en naasten. Ik sta hen met raad en daad bij, hou het ziekteproces in de gaten, regel hulp als dat nodig is en zorg dat hulp goed op elkaar is afgestemd. Daarom werk ik veel samen met andere zorginstanties, huisartsen en andere zorgverleners."

Begrip
"Mijn moeder zei vroeger al: Jij bent echt iemand voor de zorg, lacht Esther. "Vanaf mijn twaalfde poetste ik eens per week bij mijn opa en oma. Ik vond het fijn om hen te helpen en verder stond ik er niet bij stil. Het kwam op mijn pad dus ik deed het. Tijdens mijn stages heb ik veel verschillende werkplekken gezien. De thuiszorg trok me meteen aan omdat je cliënten goed leert kennen. Je bouwt een band op. Je komt in hun eigen omgeving waar ze zich veilig voelen."

Nabijheid
"Ik kan werk en privé prima scheiden en vind die nabijheid erg prettig. In de thuiszorg draait het niet alleen om de verzorging. Het gaat ook over menselijk contact. Ik praat veel met cliënten over vroeger en soms kun je hun gedrag dan beter begrijpen. Maar we praten ook over dingen die ze nu meemaken en ja, we hebben ook regelmatig de slappe lach met elkaar."

Opvattingen
"Toen ik begon met werken, dacht ik dat de meeste mensen hetzelfde dachten als ik. Ik ben er echter achter gekomen dat er net zoveel verschillende meningen, gedachten, opvattingen zijn als dat er verschillende mensen zijn. Mooi om te ontdekken. Door die mensenkennis kan ik steeds beter meebewegen met cliënten. Om in de zorg te kunnen werken moet je graag voor iemand willen zorgen", gaat Esther verder.

Lief
"Het moet in je zitten en ik geloof niet dat je dit kunt leren. Dat is wel iets anders dan lief zijn. Goede zorg heeft vooral te maken met wederzijds respect. Ik ga respectvol om met cliënten maar wil zelf ook met respect benaderd worden. Daar ben ik me altijd van bewust", besluit ze. “Ik praat veel met cliënten over vroeger en soms kun je hun gedrag dan beter begrijpen. We praten ook over dingen die ze nu meemaken en ja, we hebben samen regelmatig de slappe lach.