Skip to main content

Collega's aan het woord

“Ik kan heel veel doen zonder veel te doen”

Logeerhuis en Hospice In Via heeft gasten die komen logeren, omdat ze nog niet naar huis kunnen na een ziekenhuisopname of omdat de mantelzorger zelf even niet kan zorgen. Daarnaast zijn er gasten die niet meer lang te leven hebben en bij In Via verblijven om te sterven. Toch is de sfeer niet somber. Verzorgende IG Claire: “Er is veel verdriet, maar er wordt ook heel veel gelachen. Bij In Via wordt geleefd.” Claire over de mix tussen de gasten. “Sommige hospicegasten komen ook naar beneden om te eten. Wat zo leuk is, is die verbinding. Ik merk vaak dat de logeergasten graag iets willen doen. Zij snijden dan bijvoorbeeld de boterham van een hospicegast.”

Van Ierland, via Duitsland naar Eindhoven

Claire: “Ik ben geboren in Ierland. Na mijn middelbare school, ik was 18, wist ik echt niet wat ik wilde. Via vrienden van mijn ouders ben ik in Duitsland terechtgekomen. Eerst als au pair en later ben ik in het ziekenhuis de opleiding verpleegkunde gaan doen. Ik heb 28 jaar op de afdeling cardiologie in hetzelfde ziekenhuis gewerkt.” De liefde bracht Claire in 2020 naar Nederland. “Door mijn Duitse opleiding kreeg ik niet meteen een BIG-registratie en kon ik niet in een ziekenhuis beginnen. Toen ben ik een keertje mee gaan lopen bij In Via. En het was meteen goed. Ik werk nu als Verzorgende IG, maar als mijn BIG-registratie rondkomt, dan word ik weer verpleegkundige.”

Tijd en aandacht voor de gasten

“Wat mij meteen opviel is de tijd die je hier hebt. Dat is echt een groot verschil met een ziekenhuis. Soms is een luisterend oor belangrijk, maar soms is de hand vasthouden of er gewoon zijn al voldoende. En ook de familieleden krijgen tijd en aandacht.” Claire was gewend om in het ziekenhuis vooral ‘lichamelijke zorg’ te geven. “De gasten hier geven zelf aan wat ze willen. Het is echt niet belangrijk om elke dag gewassen te worden. De gasten van het logeerhuis hebben misschien meer zorg nodig, maar ook zij vinden aandacht belangrijk. De afwisseling tussen hospice en logeerhuis maakt het werk zo leuk.”

Werken bij In Via

Claire: “Wil je in een hospice werken, dan is het heel belangrijk dat je goed kunt luisteren. En je moet mensen in hun eigen waarde laten; laat ze zelf vertellen wat zij willen.
Ik heb het heel goed naar mijn zin bij In Via. Iedereen heeft zijn eigen taken, maar we doen het werk echt samen. Bovendien heb ik zulke leuke collega’s! Ik mocht ook al meteen de opleiding palliatieve zorg interprofessioneel aan de Hogeschool Zuyd Heerlen volgen, als verdieping van mijn werk. Ik heb net mijn diploma behaald.”

Wil jij meer weten over werken bij In Via of bij een ander hospice van Sint Annaklooster? Heb je al een zorgdiploma? Loop dan een dagje mee. Want we kunnen het allemaal wel zeggen, maar je moet het, net als Claire, zelf ervaren. Bel of mail de afdeling HR van Sint Annaklooster of bel 040-209 8429.