Skip to main content

Collega's aan het woord

“Ik kan echt een band opbouwen met mijn cliënten”

Het thuiszorgteam van Sint Annaklooster in Helmond is een klein team waar nog echt tijd is voor de cliënten. Verzorgende IG Wesley: “Ik voel me hier helemaal thuis. Wat het werk extra leuk maakt is dat we alle verpleegkundige (technische) handelingen doen, dus bijvoorbeeld wondzorg, stomazorg, persoonlijke zorg. Thuiszorg gaat echt niet alleen maar over steunkousen. Ons team levert bijvoorbeeld ook nog palliatieve zorg thuis: de hulp en begeleiding aan mensen die niet meer lang te leven hebben.”

De zorg was niet stoer

Op je 16de, als je moet kiezen, ben je daar nog echt te jong voor. Dat vindt Wesley. “De zorg was niet stoer, dus ben ik detailhandel gaan doen en heb ik ook de opleiding tot afdelingsmanager(1e verkoopmedewerker) behaald. Maar eigenlijk vond ik het werk niet leuk. Inmiddels was ik ouder en ben ik begonnen met de opleiding verpleegkunde. In de zorg ben ik op mijn plaats.”

Wensen en behoeften

Als verpleegkundige kun je alle kanten op. Waarom heeft Wesley voor de thuiszorg gekozen? Wesley: “Voor mijn opleiding moet ik rouleren. Zo heb ik binnen Sint Annaklooster ook gewerkt bij logeerhuis en hospice In Via in Eindhoven. Mooi werk, maar het lijkt bijna op werken in een ziekenhuis: je ziet de cliënten maar kort en kunt niet echt een band met ze opbouwen. Thuis, in hun eigen omgeving reageren mensen anders. Doordat ik mijn cliënten goed ken, kan ik de zorg afstemmen op hun wensen en weet ik wat ze nodig hebben.”

Zorg én welzijn

Wesley: “Ons team staan erom bekend dat we ons ook richten op het begeleiden van de cliënten. We lijken, zeg maar, op de ouderwetse wijkverpleegkundigen. Als we bij een nieuwe cliënt komen, dan is dat omdat we lichamelijke zorg moeten leveren, maar veel mensen hebben ook andere aandoeningen zoals dementie, hartfalen of psychische problemen. Dus als we zien dat de zorg voor de mantelzorger zwaar wordt, dan stimuleren we de cliënt om deel te nemen aan dagbesteding of we regelen een Wmo-indicatie voor Hulp bij het Huishouden of vragen hulpmiddelen aan. Bij Sint Annaklooster proberen we, als het mogelijk is, ook moderne technieken in te zetten, zoals een zorgrobot.”

Veel verantwoordelijkheid

Wesley: “Binnen ons team heeft iedereen de verantwoordelijkheid voor zijn eigen cliënten, maar de organisatie rondom het werk doen we echt samen. Die taken hebben we verdeeld. Zo doe ik de planning. En zijn er meldingen van klachten of dingen die niet helemaal goed zijn gegaan, dan kijk ik hoe fouten voorkomen hadden kunnen worden en hoe we de kwaliteit van de zorg hoog kunnen houden.

Door omstandigheden ben ik gestopt met mijn opleiding verpleegkunde en heb ik vorig jaar mijn diploma Verzorgende IG behaald. Ik ben blij dat ik van Sint Annaklooster de opleiding verpleegkunde mag afmaken. Ik hoop volgend jaar af te studeren.”

Werken bij Sint Annaklooster

Wijkteam Helmond is op zoek naar nieuwe collega’s. Wesley: “Wil jij werken in een gezellig team waar je nog echt tijd hebt voor de cliënten? Ik werk 32 uur en het grote voordeel is dat ik ook dagdiensten van 8 uur draai. Heb je al een zorgdiploma (IG 3 of hoger)? Loop dan een dagje met me mee. Want ik kan het allemaal wel zeggen dat het hier zo leuk is om te werken, maar je moet het echt zelf ervaren.“

Meer weten? Bel of mail de afdeling HR van Sint Annaklooster, telefoon 040-209 8429. Sint Annaklooster heeft ook thuiszorgteams in Eindhoven.