Skip to main content

Collega's aan het woord

"Het is uw feestje en ik wil u graag meehelpen om de slingers op te hangen, maar u moet zelf aangeven waar ze moeten komen"

Anita Ronckers, werkzaam als Senior Zorghulp bij Sint Annaklooster, is in 2015 bij Sint Annaklooster gestart als zorghulp.

Wat maakt het werk van een (senior) zorghulp bijzonder?
"Als zorghulp werk je bij cliënten in de thuissituatie. on helpt bij het runnen van het huishouden. Sinds 2015 ga ik als senior zorghulp bij nieuwe cliënten op huisbezoek voor de intake. Ik ben de eerste medewerker die van Sint Annaklooster bij de client in huis komt. Tijdens deze intake bespreek ik met de client wat ze van ons kunnen verwachten, maar ook wat wil van hen verwachten. Vroeger kwam je als hulp bij cliënten en nam je alles uit handen, zodat de client zelf helemaal niets meer hoefde te doen. Maar de tijden zijn veranderd en we kijken nu veel meer naar wat de client en haar/zijn netwerk zelf nog kan en waar client onze hulp bij nodig heeft. Je doet het samen met de client. Ik zeg dan ook tegen de client: Het is uw feestje en ik wil u graag meehelpen om de slingers op te hangen, maar u moet zelf aangeven waar ze moeten komen hangen."

Wat I het leukste wat je in je werk hebt meegemaakt?
"Ik werkte bij een mevrouw van 93 lentes jong en had haar bed verschoond. Het beddengoed mocht ik zelf uit de kast nemen en ik had een mooi setje bij elkaar gezocht. Als je dan naar huis gaat denk je, nou mevrouw mag vanavond in een lekker fris bedje. Daar krijg je energie van en geeft je een goed gevoel. Toen ik de week erna weer bij haar kwam zei ze: Wat had je het bed mooi opgemaakt, waarop met een knipoog volgde: Je dacht zeker, dan in haar bed overlijdt, dan ligt ze er wel mooi bij als ze haar vinden. Tranen met tuiten hebben we toen samen gelachen. Dit soort momenten blijven je bij daar doe je het voor en dat is wat het werk ook zo mooi maakt."

Wat zou je mensen willen zeggen die overwegen om zorghulp: worden?
"Vaak wordt er gedacht dat een zorghulp alleen maar een 'poetshulp' is, maar niets is minder waar. Als zorghulp ben jij degene die iemands dag kan maken en dat is zo'n fijn gevoel. Als zorghulp kom je vrijwel elke week bij de client en soms ben je dan ook het enige aanspreekpunt. Vaak is het ook nog zo dat de client met zorghulp taken bespreekt die de kinderen delen om hun niet tot last te zijn, of or ze niet ongerust te maken. Dat schept een band."

Wat biedt Sint Annaklooster nieuwe medewerkers cliénten?
Ondanks alle bezuinigingen in de zorg proberen wit bi| het Annaklooster toch nog dat kleine beetje extra te geven voor cliénten, als ook voor medewerkers en vrijwilligers, en daar ik ben ik blij om."