Skip to main content

Collega's aan het woord

"Ik wilde me meer verdiepen in het vak"

Als verpleegkundig specialist in opleiding combineer ik verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen. Ik leer om met een medisch bril naar klachten te kijken en ik kan (met mijn diploma) ook een behandeling starten, bijvoorbeeld met medicijnen. Als verpleegkundig specialist ben je eigenlijk een schakel tussen verpleegkundigen en artsen. De opleiding duurt 2 jaar.

Waarom de opleiding tot verpleegkundig specialist

Ik wilde me graag meer verdiepen in het vak en met name in het medische gedeelte van de zorg. Ook lijkt het me een uitdaging om mee te denken met de arts en om te leren hoe ik zelf afwegingen kan maken voor een beleid. Daarnaast vind ik het interessant om mee te denken hoe de kwaliteit van de palliatieve zorg verbeterd kan worden. Dit alles komt nu mooi samen in deze opleiding. Ik ben blij dat ik van Sint Annaklooster deze kans heb gekregen. 

Mijn eerste maanden

De afgelopen maanden ben ik enorm uitgedaagd om verder te denken dan ik deed als verpleegkundige. Zo ben ik nu meer bezig met de vragen waar de klachten nu precies vandaan komen en welke afwegingen we dan moeten maken volgens de geldende richtlijnen en protocollen.
De gesprekken met de gasten en hun naasten waren als verpleegkundige al heel bijzonder. Zeker om te weten te komen hoe iemand in het leven staat en wat hen drijft om van de laatste periode van het leven een fijne tijd te maken. Deze gesprekken heb ik nu nog steeds, maar ik ga nu dieper in op de klachten die ze ervaren. 

Ook 1 dag werkzaam in huisartsenpraktijk

Om naast de palliatieve zorg ook de basis te leren, ben ik 1 dag in de week werkzaam in de huisartsenpraktijk van huisarts Pril in Helmond. In de huisartsenpraktijk zie ik veel mensen met klachten waarbij er nog geen oorzaak of diagnose bekend is. In de palliatieve fase is dit al wel bekend.

De combinatie van huisartsenpraktijk en hospice maakt dat het een hele leuke, leerzame en interessante tijd is. Ik vergroot mijn kennis, maar ik heb vooral heel veel  plezier in de verdieping van het verpleegkundig beroep.